0

Review Kase KW Revolution Kit

Thom Brouwer • jan. 28, 2023

Review Kase KW Revolution Kit

Het KW Revolution Filter systeem is het nieuwste circulaire filtersysteem van Kase. De kit bestaat onder andere uit 3 verschillende sterkten ND filters en een polarisatiefilter. De naam van de kit impliceert nogal een baanbrekende verbetering ten opzichte van de voorgaande systemen. Kan Kase dit ook daadwerkelijk waar maken? Je leest het in deze review.

Inhoud

De complete kit bestaat uit een compact tasje met daarin 3 ND filters: een 3 stops ND8, een 6 stops ND64 en een 10 stops ND1000 filter. Daarnaast wordt de set aangevuld met een CPL (polarisatie) filter, twee adapterringen en een magnetische lensdop die op de filters past.

Adapterringen en installatie

Je hebt bij dit systeem keuze uit 2 manieren om je filters aan te brengen. Allereerst is er de mogelijkheid om de traditionele magnetische adapter ring op de schroefdraad van je lens te schroeven. Vervolgens hoef je simpelweg alleen maar de filters op de adapterring te ‘klikken’, want de magnetische verbinding is stevig en zeker. Dit is wat we gewend zijn van voorgaande circulaire filtersystemen.

Wat nieuw is, is de magnetische inleg-ring. Een zeer dunne en lichte ring die in het binnenste van je schroefdraad blijft zitten, zodat de adapterring dus niet aan de buitenrand van je lens komt te zitten. Hierdoor zit het filter wat je er vervolgens op klikt dichterbij het glas van je lens, en wordt de kans op vignettering in groothoek verkleind. Of dit in het geheel lukt komen we straks op.

De inleg-ring dient te worden ingeschroefd met een plastic schroefsleuteltje, welke iets gammel aanvoelt als je er kracht op zet, maar dat is misschien maar goed ook. Het laatste wat je wilt is met een stevig onderdeel uitschieten en krassen maken op het kostbare glas van je lens! Het lijkt iets omslachtig om op deze manier in te schroeven, maar: het is een groot voordeel dat je de inleg-ring vervolgens gewoon kunt laten zitten. Allereerst heb je geen last van elementen die uitsteken aan de buitenzijde van je lens en die blijven haken in je cameratas, en met de inleg-ring geplaatst is er altijd de mogelijkheid om snel een filter te kunnen voorzetten. Zelfs wanneer je de camera weer opbergt is er geen directe noodzaak om de inleg-ring te verwijderen, want ook de originele lensdop en/of de magnetische lensdop van Kase past erop. De enige redenen om de ring te verwijderen die ik kan bedenken zouden zijn om je lens grondig schoon te maken, of in het geval dat je ook werkt met een vierkant filtersysteem voor de gradueel filters.
De verbinding tussen de inleg-ring en de filters zelf is ook hier weer zeer stevig. Zelfs met een ferme tik tegen het statief raakt de verbinding niet los, dus je hoeft niet bang te zijn dat je een filter tijdens het verplaatsen verliest.

De filters

Op de filters van Kase valt in de regel eigenlijk niets af te dingen. Zoals je van Kase mag verwachten zijn de filters zeer stevig, helder, is er geen storende kleurzweem en behouden de beelden hun scherpte. Daarnaast heb ik tijdens de sessies landschapsfotografie aan de kust met deze filters geen last gehad van flares of ghosting.

Verder doen de filters uitstekend wat ze moeten doen. De CPL blokkeert eventueel storende weerspiegelingen en versterkt contrasten, afhankelijk van hoe je het filter draait. Dit draaien gaat gemakkelijk en soepel door aan de buitenring van het filter zelf te draaien. 
Met het gebruik van de ND filters kun je de sluitertijden verlengen. Een handige functie voor de landschapsfotograaf die wilt spelen met de verschillende effecten hiervan, maar ook voor bijvoorbeeld de videograaf die de al te sterke lichtval wilt terugdringen.
Wat dat betreft valt er over het filterglas zelf niet zoveel spannends te melden (het doet immers wat het moet doen). Maar dan eventjes over die buitenringen.

Kleurcodering

Het zit namelijk zo. Veelal leiden de beste uitvindingen die gedaan worden, tot de volgende gedachte: waarom is dit nooit eerder bedacht!
De kleurcodering die de buitenringen hebben meegekregen is even simpel als doeltreffend: zilver voor CPL; rood voor ND1000; geel voor ND64; blauw voor ND8.
Hoe vaak heb ik niet al in het veld elk filter wat ik in mijn tas heb zitten in mijn vingers gehad, vóórdat ik de juiste te pakken had. De voorgaande circulaire filters zien er aan de buitenkant allemaal hetzelfde uit, dus moest je óf zodanig georganiseerd zijn om je filters op de juiste plek terug te plaatsen in je tasje (en dat ben ik in het heetst van de strijd nooit), óf zoals ik dus op de gok pakken en kostbare tijd verliezen. Nu niet meer.

Gebruiksvriendelijkheid

Want met die simpele oplossing van een kleurcodering grijp je nooit meer mis. In één oogopslag heb je het juiste filter te pakken, en vanwege de snelheid van het systeem en de toch al geplaatste ring heb je in een aantal tellen je filter geplaatst. 
Met een vierkant systeem sta ik toch vaak wat meer te hannesen omdat het filter steviger vast zit, en daarna weer goed gemikt teruggeschoven dient te worden. Met deze Kase Revolution erbij in je haast de lichtmeting vergeten te doen? Geen probleem, klik het filter er eventjes af, en daarna weer terug: 2 seconden werk.

Naast deze gebruiksvriendelijkheid heeft de kit nog een groot voordeel. Het geheel is extreem licht en compact. Het kleine tasje met daarin alles wat je nodig hebt past gemakkelijk in iedere cameratas, zonder al te veel ruimte op te offeren in de vaak toch al overvolle tas.
Zodoende is deze kit snel, compact en compleet. Mis ik als landschapsfotograaf dan niet de verloopfilters in de praktijk? Nee, eigenlijk niet, daar zijn namelijk ook wel andere oplossingen voor te bedenken in het veld en in de nabewerking. En zoals je kunt lezen in de review van de Kase Magnetic Circular Master Kit IV is een verloopfilter op een circulair systeem eigenlijk (nog) niet praktisch.

Vignettering

Hoe zit het dan met de vignettering van deze filterkit? Kase lijkt de feedback over de tekortkomingen van de circulaire filters voor de groothoek-gebruikers ter harte te hebben genomen. Bij het gebruik van een filter is er beslist geen storende vignettering aanwezig, althans, geen vignettering die niet heel gemakkelijk weg te schuiven is in de nabewerking. Zelfs op een brandpuntsafstand van 14mm zijn er nauwelijks donkere hoeken aanwezig. 
Vignettering speelt bij 14mm echter wel op bij het gebruik van 2 of meer filters. Je kunt je afvragen hoe vaak deze situatie voorkomt. Zelf gebruik ik zelden een CPL en ND filter tegelijk, mede doordat een CPL van zichzelf al wat donkerder is waardoor de sluitertijd al iets wordt verlengd. Vaak is dit al genoeg voor mijn doeleinden. Een 10 stops + 3 of 6 stops ND samen komt bij mij eigenlijk ook nooit voor, sluitertijden worden wel extreem lang op die manier. 
Mocht je het bovenstaande toch willen toepassen, dan volstaat het om iets in te zoomen tot 16mm, want op deze brandpuntsafstand werk je de vignettering vanzelf weer uit je beeld.

Conclusie

Zelf heb ik een tijdlang circulaire schroeffilters gehad, voordat ik daar te ongeduldig voor werd en ging werken met de square filters in de Kase KW100 K9 kit. Op dit moment ben ik zeer sterk geneigd om weer een overstap te maken, naar het gebruiksgemak van deze circulaire Kase KW Revolution Kit.
Wat mij betreft maakt deze kit dan ook zijn naam waar. De enorme gebruiksvriendelijkheid (mede door de kleurcodering), de snelheid, de compactheid, het minimale gewicht en de afwezigheid van vignettering maken van deze kit een topper om in de tas te hebben!
De kit is
hier te bekijken en te bestellen.

door Thom Brouwer 14 mei, 2024
De avond en nacht van vrijdag 10 mei is er één die ik nooit meer zal vergeten. Op die avond werd een sterke activiteit van het noorderlicht voorspeld, maar wat er in die bewuste nacht plaatsvond, daar had niemand van durven dromen. In dit blog lees je mijn ervaringen tijdens dit ongekende spektakel en zie je wat voor mij de absolute kers op de taart was.
door Thom Brouwer 26 nov., 2023
5 redenen om de Zeeuwse kust in het najaar te bezoeken
door Thom Brouwer 04 jun., 2023
Walcheren heeft prachtige locaties te bieden voor (landschaps)fotografie. In dit blog lees je 10 favorieten die bezocht moet hebben!
door Thom Brouwer 18 dec., 2021
Het afgelopen jaar is voor mij een jaar geweest van persoonlijke groei. Eind 2020 had ik mezelf een aantal doelen gesteld voor 2021. Ik heb tijd genomen om na te denken welke richting ik op wil met mijn fotografie en welke stappen ik daarvoor wil gaan zetten, stappen waarvan de eerste inmiddels gezet zijn. Benieuwd wat ik zoal gedaan en geleerd heb dit jaar? Je leest het in dit blog.
door Thom Brouwer 07 dec., 2021
Misschien vraag je je af welke apparatuur je goed kunt gebruiken aan zee, of met welke apparatuur ik mijn beelden maak. In deze blog kun je zien waar ik zoal mee werk.
door Thom Brouwer 22 nov., 2021
Jouw keuze voor je lens bepaalt jouw resultaat
door Thom Brouwer 17 jan., 2021
Voor het maken van goede landschapsfoto's helpt het enorm als je een goede voorbereiding treft. In deze blogpost lees je daar meer over.
door Thom Brouwer 27 dec., 2020
2020 is een jaar geweest als geen ander. In deze blogpost deel ik hoe ik dit jaar persoonlijk heb beleefd.
Welke fotografeer-stand gebruik je bij landschapsfotografie?
door Thom Brouwer 04 okt., 2020
In deze blogpost lees je welke fotografeer-stand je het beste kunt gebruiken in landschapsfotografie, en de uitdagingen hierbij!
Fotograferen in landschap met lange sluitertijd voor prachtige en surrealistische beelden
door Thom Brouwer 06 sep., 2020
Door met lange sluitertijden te werken kun je prachtige en surrealistische beelden maken. In deze blogpost lees je hoe je dit doet!
Meer posts
Share by: