0

Basis landschapscompositie

Thom Brouwer • aug. 09, 2020

Compositie is één van de belangrijkste onderdelen binnen de landschapsfotografie. Waarom spreekt het ene beeld meer aan dan het andere? En waar kan je dan zelf op letten als je fotografeert? In deze post kom je hier meer over te weten.

Vlakverdeling en oneven aantallen in compositie
Waarom compositie?
Compositie betekent zoveel als de ‘ordening van onderdelen in het geheel’. Je hersenen zijn erop gebrand om orde in de chaos te scheppen. Daarbij werken je ogen en hersenen razendsnel samen, voordat je er ook maar bewust van bent. Denk eens aan eerste indrukken. Die doen we vaak onbewust op, maar bepalen veel van alles wat volgt.

Hetzelfde geldt als je naar een foto kijkt. Een prettige compositie zorgt er voor dat je langer blijven hangen bij een beeld. Het oog wordt op een fijne manier door het werk heen geleidt en zo neem je het geheel in je op. Als een foto rommelig is of niet goed in balans, dan gaat de kijker gewoon weer verder. Zonde als dat nu net om jouw foto gaat natuurlijk!

Wat is dan een goede compositie?
Er zijn een hoop ‘regels’ als het aankomt op compositie. Je hoeft die zeker niet allemaal uit je hoofd te leren, maar het is handig om een aantal basisprincipes te kennen. In dit blog zal ik je drie tips geven om meer pakkende composities te maken bij landschapsfotografie.

1. Regel van derden
Als je net begint met fotograferen dan ben je misschien geneigd om je onderwerp in het midden te zetten. In veel gevallen is dit ook prima, maar wil je een meer dynamisch en aansprekender geheel krijgen, dan zet je het onderwerp op een 1:3e lijn. Je plaatst denkbeeldig 2 horizontale lijnen en 2 verticale lijnen over je beeld, waardoor je 9 gelijkmatige vlakken krijgt. Je onderwerp kun je dan op één of meerdere kruispunten plaatsen.
Regel van derden

Je kunt je compositie nog verder ordenen, door gebruik te maken van de vlakverdelingen. Zet bijvoorbeeld eens de horizon op een van de 2 horizontale lijnen.

Vlakverdeling in Landschapsfotografie

2. Werk met symmetrie

Symmetrie maakt de wereld overzichtelijker. Wanneer iets uit twee gelijkwaardige helften bestaat, spreek je van symmetrie. Onbewust worden we hiertoe aangetrokken, dus maak hier vooral gebruik van. Een weerspiegeling van het landschap in het water is een mooi voorbeeld van een symmetrisch geheel. 

Symmetrie in de compositie

3. Ga de diepte in
De wereld om ons heen is ruimtelijk en 3-dimensionaal. Je schat automatisch de juiste diepte in (wel zo handig dat je niet steeds je eigen statief omver loopt). Een foto is daarentegen 2-dimensionaal: zo plat als een dubbeltje.

Hier moet je dus wat mee, en dat kan je doen door (je voelt hem al aankomen) diepte in je foto te maken. Aan de kust heb je hier tal van mogelijkheden voor, maar het bekendste voorbeeld is natuurlijk de golfbreker. Door tussen de 'paalhoofden' te gaan staan, gaan de lijnen convergerend de diepte in. Zo wordt je als kijker mee de zee in gesleurd (misschien niet altijd wenselijk als je geen nat pak wilt). Let er in dit geval ook op dat je horizon recht loopt om zeeziekte te voorkomen.

Diepte werking in landschapsfotografie

Door een onderwerp op de voorgrond te plaatsen, maak je ook handig gebruik van dieptewerking. Objecten op de voorgrond zijn vaak wat groter afgebeeld dan de achtergrond, zodat je perspectiefwerking krijgt. Het beste werkt dit als je een groothoeklens tot je beschikking hebt. Deze lenzen hebben een behoorlijk wijd bereik. Zo kan je dicht op je onderwerp staan, zonder dat het verdere zicht belemmert is. Meer over lenzen lees je in dit blog.

Perspectiefwerking in landschapsfotografie

Tot slot
Compositieleer is er om je beelden zo aantrekkelijk mogelijk te kunnen maken. Voordat je de regels kunt gaan breken, moet je ze wel eerst kennen. Soms is het namelijk ook wel fijn om van de regels af te wijken, om ergens naar te kijken en te zien dat het ‘schuurt’.


Het is mij tijdens mijn workshops opgevallen dat de meeste cursisten vragen hebben over, of moeite hebben met: compositie. Gelukkig vind ik het één van de leukste onderwerpen om over te hebben, dus wil je meer de diepte in, geef je dan eens op voor een van mijn workshops!


door Thom Brouwer 14 mei, 2024
De avond en nacht van vrijdag 10 mei is er één die ik nooit meer zal vergeten. Op die avond werd een sterke activiteit van het noorderlicht voorspeld, maar wat er in die bewuste nacht plaatsvond, daar had niemand van durven dromen. In dit blog lees je mijn ervaringen tijdens dit ongekende spektakel en zie je wat voor mij de absolute kers op de taart was.
door Thom Brouwer 26 nov., 2023
5 redenen om de Zeeuwse kust in het najaar te bezoeken
door Thom Brouwer 04 jun., 2023
Walcheren heeft prachtige locaties te bieden voor (landschaps)fotografie. In dit blog lees je 10 favorieten die bezocht moet hebben!
door Thom Brouwer 28 jan., 2023
Het KW Revolution Filter systeem is het nieuwste circulaire filtersysteem van Kase. De naam van de kit impliceert nogal een baanbrekende verbetering ten opzichte van de voorgaande systemen. Kan Kase dit ook daadwerkelijk waar maken?
door Thom Brouwer 18 dec., 2021
Het afgelopen jaar is voor mij een jaar geweest van persoonlijke groei. Eind 2020 had ik mezelf een aantal doelen gesteld voor 2021. Ik heb tijd genomen om na te denken welke richting ik op wil met mijn fotografie en welke stappen ik daarvoor wil gaan zetten, stappen waarvan de eerste inmiddels gezet zijn. Benieuwd wat ik zoal gedaan en geleerd heb dit jaar? Je leest het in dit blog.
door Thom Brouwer 07 dec., 2021
Misschien vraag je je af welke apparatuur je goed kunt gebruiken aan zee, of met welke apparatuur ik mijn beelden maak. In deze blog kun je zien waar ik zoal mee werk.
door Thom Brouwer 22 nov., 2021
Jouw keuze voor je lens bepaalt jouw resultaat
door Thom Brouwer 17 jan., 2021
Voor het maken van goede landschapsfoto's helpt het enorm als je een goede voorbereiding treft. In deze blogpost lees je daar meer over.
door Thom Brouwer 27 dec., 2020
2020 is een jaar geweest als geen ander. In deze blogpost deel ik hoe ik dit jaar persoonlijk heb beleefd.
Welke fotografeer-stand gebruik je bij landschapsfotografie?
door Thom Brouwer 04 okt., 2020
In deze blogpost lees je welke fotografeer-stand je het beste kunt gebruiken in landschapsfotografie, en de uitdagingen hierbij!
Meer posts
Share by: