0

De 10 meest fotogenieke plekken in Middelburg

Thom Brouwer • aug. 16, 2020
Vandaag neem ik jullie mee naar mijn favoriete stad: Middelburg. Niet geheel toevallig ook mijn woonplaats. De stad heeft vele mooie monumentale panden die zich uitstekend lenen voor landschaps- en stadsfotografie. In deze post laat ik jullie in willekeurige volgorde mijn 10 favoriete locaties zien om vast te leggen met je camera, plus een aantal handige tips!

1. De Schuitvlotstraat
Vanuit deze straat heb je zicht op de Oostkerk, een prachtig bouwwerk die als onderdeel van de skyline van Middelburg telt. Tegenwoordig wordt het pand onder andere gebruikt als intieme concertzaal.
Extra tip: Voor het beste zicht ga je aan de overkant van het dok staan. Bij de juiste omstandigheden heb je dan ook nog de weerspiegeling van de monumentale panden te pakken. 

Oostkerk en pakhuizen in Middelburg

2. De Seismolen
Dit is een uitstekende plek om een zonsondergang te fotograferen. Vanaf voor- tot najaar zakt de zon achter de molen weg. Een voordeel is dat je hier lang zicht op de zon hebt, in een stad valt de zon nog al eens weg achter de bebouwing. Als je mazzel hebt staan de wieken van de molen ook nog de goede richting op. Plaatje compleet.

Seismolen in Middelburg bij zonsondergang

3. Het Abdijcomplex
Dit prachtige complex maakt iedere keer weer indruk op mij. De eerste stenen werden in 1127 al gelegd en dat voel je. Loop eens in alle rust over het Abdijplein en laat de omgeving op je inwerken. Zen gegarandeerd. Tenzij op deze toplocatie toevallig net het Zeeland Nazomer Festival bezig is natuurlijk (weet je nog, festivals?).

Op het complex vindt je ook het Zeeuws Museum, zeker een bezoekje waard om meer over de geschiedenis van de stad te weten te komen.
Extra tip: om het hele complex in één keer te vangen zul je een panorama moeten maken. Hoe je dit doet lees je in een volgende post.

Het Abdijcomplex in Middelburg bij zonsopkomst

4. De Kuiperspoort
Een van de mooiste en oudste straten in Middelburg. Je waant je in een andere tijd als je hier doorheen loopt. Het pad tussen de eeuwenoude pakhuizen geeft een prettige dieptewerking, ideaal voor een mooie foto.

Extra tip: voor nog meer sfeer ga je tijdens het 'blauwe uurtje', het moment net na zonsondergang. De lucht kleurt dan in een vol blauw, waarbij de contrasten nog niet zo sterk zijn dat het zicht verduistert raakt. De verlichting zorgt daarbij voor meer dynamiek.

Kuiperspoort Middelburg in de avond

5. Fittinghaven
Deze haven ligt redelijk in de luwte, dus heb je meer kans op een glad wateroppervlak voor een mooie weerspiegeling. Op deze plek heb je zicht op de achterkant van de oude pakhuizen aan de Kinderdijk. Zelfs die achterkant is prachtig om te zien en vast te leggen.  
Extra tip: neem een zoomlens mee, zodat je de huizen mooi in frame kunt zetten vanaf de kade. 

Haven Middelburg met weerspiegeling pakhuizen

6. Reigerstraatje
Het gezelligste straatje van Middelburg, met een prachtig zicht op Abdijtoren de Lange Jan. In de winter heb je er sfeervolle lampjes hangen, maar in de zomer is het pas echt feest. Het straatje is dan vol gehangen met bonte paraplu’s, goed voor een lekker mediterraan sfeertje.
Extra tip: je kunt het zo timen dat de ondergaande zon door het straatje schijnt, mooi voor extra dynamiek! In een latere blogpost meer over het uitzoeken van de juiste omstandigheden en timing.

Zomerse sferen in Middelburg met de Lange Jan

7. Kloveniersdoelen
Dit schitterende historische pand is een pareltje om te zien. Het gebouw werd vanaf de 17de eeuw onder andere als schuttershof en herberg gebruikt. Tegenwoordig huisvest het een grand-café en cinema, beide aanraders om naar toe te gaan!
Extra tip: klim ook eens in de toren van het pand. Bovenin heb je een mooi uitzicht over het centrum van de stad.

Kloveniersdoelen weerspiegelt in de gracht

8. Oude Stadhuis

Misschien wel het meest herkenbare gebouw van Middelburg. Het gebouw, ook wel liefkozend Malle Betje genoemd, trekt dagelijks veel bekijks. Het is een plaatje onder alle weersomstandigheden, maar is voor mij favoriet tijdens de avond. De prachtige verlichting complimenteert het gebouw en geeft mooie contrasten. 
Extra tip: Het kan druk zijn op deze locatie. Als er veel mensen in je beeld staan, gebruik dan een grijsfilter voor lange sluitertijd. Op die manier verdwijnt de bewegende massa als sneeuw voor de zon. Meer daarover lees je in
deze blogpost!

Stadhuis Middelburg in de avond

9. Molen de Hoop
Deze molen staat op een gunstige plek om bij zonsondergang te fotograferen. Bij windstille omstandigheden kun je ook hier weer een mooie reflectie krijgen. De dieptewerking neemt je dan langs de molen mee naar de Kloveniersdoelen in de verte.

Molen de Hoop in Middelburg bij zonsondergang

10. Skyline Middelburg
Net buiten de stad, aan de Oud Veerseweg, heb je een prachtig uitzicht over Middelburg. De kenmerkende skyline tekent zich af in de verte, waarbij het oude stadhuis, de Lange Jan, Oostkerk en molen De Koning goed zichtbaar zijn. De skyline is ook mooi in beeld gebracht door Ons Durp.
Extra tip: Je kunt het beste hier naar toe gaan in de winter, gezien de bladeren dan het zicht niet blokkeren. Daarnaast is de stand van de zon in die periode gunstig om een mooi silhouet te maken.

Skyline Middelburg silhouet

En dan hebben we nog lang niet alles gehad!
Middelburg heeft nog veel meer mooie fotografie-highlights. Wat te denken van de Vismarkt, de pakhuizen op de Dam, de jachthaven, Spanjaardstraat, Sint Jorisdoelen, de fotogenieke Kloostergangen en nog veel meer moois.
Ik hoop dat je met al die pracht net zo enthousiast bent geworden over de stad als ik ben. Ga zeker eens naar Middelburg voor een bezoek (vergeet je camera niet), ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

Ben je geen fan van foto's maken, maar wil je wel een mooi beeld uit de stad aan je muur? Kijk dan eens in mijn album
Zeeuwse Steden voor meer mooie beelden van diverse steden in Zeeland!


Wanneer je in Middelburg bent, neem dan vooral ook de tijd om de omgeving van Walcheren te verkennen. Op dit prachtige schiereiland kun je fotografie-hart ophalen. Je leest meer over mijn favoriete 10 locaties in dit blog!

door Thom Brouwer 14 mei, 2024
De avond en nacht van vrijdag 10 mei is er één die ik nooit meer zal vergeten. Op die avond werd een sterke activiteit van het noorderlicht voorspeld, maar wat er in die bewuste nacht plaatsvond, daar had niemand van durven dromen. In dit blog lees je mijn ervaringen tijdens dit ongekende spektakel en zie je wat voor mij de absolute kers op de taart was.
door Thom Brouwer 26 nov., 2023
5 redenen om de Zeeuwse kust in het najaar te bezoeken
door Thom Brouwer 04 jun., 2023
Walcheren heeft prachtige locaties te bieden voor (landschaps)fotografie. In dit blog lees je 10 favorieten die bezocht moet hebben!
door Thom Brouwer 28 jan., 2023
Het KW Revolution Filter systeem is het nieuwste circulaire filtersysteem van Kase. De naam van de kit impliceert nogal een baanbrekende verbetering ten opzichte van de voorgaande systemen. Kan Kase dit ook daadwerkelijk waar maken?
door Thom Brouwer 18 dec., 2021
Het afgelopen jaar is voor mij een jaar geweest van persoonlijke groei. Eind 2020 had ik mezelf een aantal doelen gesteld voor 2021. Ik heb tijd genomen om na te denken welke richting ik op wil met mijn fotografie en welke stappen ik daarvoor wil gaan zetten, stappen waarvan de eerste inmiddels gezet zijn. Benieuwd wat ik zoal gedaan en geleerd heb dit jaar? Je leest het in dit blog.
door Thom Brouwer 07 dec., 2021
Misschien vraag je je af welke apparatuur je goed kunt gebruiken aan zee, of met welke apparatuur ik mijn beelden maak. In deze blog kun je zien waar ik zoal mee werk.
door Thom Brouwer 22 nov., 2021
Jouw keuze voor je lens bepaalt jouw resultaat
door Thom Brouwer 17 jan., 2021
Voor het maken van goede landschapsfoto's helpt het enorm als je een goede voorbereiding treft. In deze blogpost lees je daar meer over.
door Thom Brouwer 27 dec., 2020
2020 is een jaar geweest als geen ander. In deze blogpost deel ik hoe ik dit jaar persoonlijk heb beleefd.
Welke fotografeer-stand gebruik je bij landschapsfotografie?
door Thom Brouwer 04 okt., 2020
In deze blogpost lees je welke fotografeer-stand je het beste kunt gebruiken in landschapsfotografie, en de uitdagingen hierbij!
Meer posts
Share by: